Alpha To Omega: The unexpected ; a right sign

Tuesday, July 20, 2010

The unexpected ; a right sign


Salam.

Apa khabar ? Sihat insyaAllah.

Setelah beberapa hari pulang dari PMPI 2010, baru saya rasa mahu postkan sedikit mengenainya. Pengalaman yang baik dan menarik, bersama peserta-peserta yang ceria dan bersemangat. Tahniah kepada AJK dan peserta atas usaha yang sangat positif. 

Tahniah kepada kumpulan Pahlawan kerana telah memenangi anugerah Kumpulan Hati Paling Bertaut, daripada saya sendiri. 

Terima kasih kepada Nasyaruddin, Aiman Farhan, Buraidah Al-Aslami, Firdaus Mokhtar, Syairawi, Izhar, dan Hanif Khairuddin atas semangat dan keceriaan semasa program. Allah telah menjumpakan kita, dengan hikmah-Nya, dan kemahuan-Nya. Alhamdulillah.

Untuk PMPI kali ini, saya telah belajar erti kebersamaan, dan keserasian. Ya, ia bermula dari sifat positif dan kepercayaan kepada ahli kumpulan, kemudian barulah taat dan tsiqah menyusul. Indahnya hidup ini, jika ia berjalan mengikut fitrah insaniah.

Kulit semakin gelap, badan semakin menurun, itu mungkin satu perubahan biasa pada saya menjelang musim panas yang bertempoh kira-kira 4 bulan ini. Ya, saya memang suka musim panas, lebih-lebih lagi di Mesir. 

---

The unexpected, it means you're in the right track.

Dalam hidup-hidup seharian, kita memang selalunya merancang perkara-perkara yang akan kita buat dan kebiasaannya ada benda-benda yang melambatkan atau merencatkan perjalanan perancangan kita. 

Satu perkara yang saya rasa kita patut selalu letak adalah 'perancangan Allah mengatasi segalanya dan kemahuan-Nya menentukan segalanya'.

Perkara kedua, 'Allah telah menciptakan dunia penuh dengan ketetapan-ketetapannya dan asbab musababnya'.

Allah telah berkata bahawa Dia menciptakan dunia bukan saja-saja dan bukan main-main. Dia jugalah yang telah berkata bahawa kehidupan dunia adalah sebuah permainan. Dia telah menciptakan sebuah permainan untuk menjadikan seseorang itu memahami maksud di sebalik permainan tersebut dan bukan untuk manusia itu 'layan' permainan itu sehingga asyik. Bahkan ia sebagai alat permainan untuk menguji sejauh mana keupayaan seseorang dalam kehidupan dunia yang penuh dengan tipudaya itu.

Perkara ketiga, 'Allah berada pada sangkaan hamba-Nya', ia jelas disebut dalam hadis qudsi menerusi lisan Nabi s.a.w

-- keluar topik sekejap --

Selama lebih kurang hampir 3 tahun saya berada di bumi Mesir ini, banyak sangat perkara yang saya belajar. Jika mahu dikongsi, mungkin tidak cukup dalam hanya sebuah post atau sebuah blog peribadi. Saya mahu kongsi dengan perasaan, kebersamaan, hidup, dan keseriusan. Bukan sekadar penulisan yang pendek dan perumpamaan yang mungkin kurang tepat. Sebab itu saya lebih suka berjumpa untuk menyampaikan sesuatu, bukan sekadar menulis dan memberi komen dari jarak jauh. 

Itu mungkin merupakan salah satu bukti bahawa apa yang saya dapat di Mesir ini benar-benar menjadikan saya yakin bahawa saya kini punyai risalah atau saya boleh panggil ia sebagai penyelamat yang boleh menyelamatkan umat di mana-mana, khususnya di Malaysia yang tercinta. Saya mahu berjumpa dengan anda ! Bukan saja mahu, bahkan suka dan menanti-nanti pertemuan itu.

-- masuk topik balik --

Ada beberapa perkara yang ingin saya kongsikan, mungkin pada kali ini berkenaan perkara-perkara yang tidak disangka-sangka. 

Dalam pengamatan saya, bila kita mulakan hidup kita untuk serius dalam perkara yang serius, maka di situ akan mulalah ujian yang Allah akan hadirkan, khusus untuk orang-orang yang serius. Sebagai contoh mudah, bila kita mula bertekad untuk membuang karat-karat jahiliyyah yang ada dalam diri kita, kita akan dapati halangan-halangan dan cabaran-cabaran itu lebih besar berbanding bila kita belum bertekad untuk itu. Ini kerana apabila Allah telah menjanjikan dalam surah Al-Ankabut ;

"Dan barangsiapa yang bersungguh-sungguh di atas jalan Kami, akan Kami tunjukkan jalan-jalan Kami"

Ibnu Qayyim telah menyebutkan bahawa semakin banyak seseorang itu bersungguh-sungguh, maka semakin banyak petunjuk yang dia akan dapat. Dalam kes kita membuang karat-karat jahiliyyah, pintu hidayah pertama yang terbuka adalah bila kita memasang tekad untuk benar-benar tinggalkan perkara itu. 

Selepas itu, kita akan mula diuji, sama ada kita terus dengan niat yang baik itu, atau hanya sekadar semangat tahi ayam. Jika kita berjaya pada peringkat seterusnya, kita akan terus lagi diuji oleh Allah, sehingga kita berjumpa-Nya, dalam keadaan hati yang sejahtera.

Jika kita perhatikan, dalam kes ini, saya boleh ibaratkan, seorang remaja yang punyai karat-karat jahiliyyah yang penuh dalam hatinya yang kotor. Kemudian dia mahu berubah dan kembali pada Tuhannya dengan hati yang pasrah. Dalam keadaan ini, dia pasti akan menyental hatinya yang kotor itu dengan segala apa ubat kotoran yang sesuai pada kadarnya.

Allah s.w.t sangat penyayang dan sangat memahami tabiat hidup manusia. Dalam akhir ayat tadi ;

" Dan barangsiapa yang bersungguh-sungguh di atas jalan Kami, pasti Kami akan tunjukkan jalan-jalan Kami, dan sesungguhnya Allah bersama orang-orang yang berbuat kebaikan " - Al-Ankabut : 69

Sebelum Allah tunjukkan lagi hidayah pada mereka yang bersungguh-sungguh tadi, Allah telah menjanjikan bahawa kebersamaan-Nya terjamin dengan mereka. Bagi saya ia cukup-cukup menarik untuk ditadabbur dan diperhatikan. Saya cuba bayangkan seorang remaja tadi yang kusut kepala memikirkan segala cabaran-cabaran yang dihadapi, sudah pasti jiwanya terubat jika dia memahami bahawa Allah sedang bersamanya ketika itu.

Allah bersamanya ketika dia mula-mula memasang niat, Allah sentiasa ada di situ. Kalau kita hadapi masalah yang besar, lantas ada orang sudi bersama kita mendengar, itupun sudah cukup besar bagi kita. Tapi sebelum kita hadapi lagi, Allah sudah tawarkan kebersamaannya kepada kita .. yang mahukan kebaikan itu.

Mungkin contoh yang saya bagi sudah terlalu biasa, tapi saya mahu mengambil satu sudut yang lain dalam kisah-kisah yang akan saya bawakan ;

Kisah hijrah Rasulullah s.a.w. Ketika di Gua Tsur, Rasulullah s.a.w tidak pernah menyangka bahawa orang kafir akan juga dapat menjejaki baginda bersama Abu Bakar r.a. 

Kisah perang Badar, Rasulullah s.a.w dan para sahabat tidak pernah menyangka bahawa mereka akan bertemu dengan pasukan Abu Jahal (yang penuh persiapan perang), sedangkan dalam perancangan mereka hanya ingin menyekat kafilah dagangan Abu Sufyan.

Kisah pembelahan laut oleh Musa a.s. Tak pernah langsung terlintas dalam benak pemikiran dan perancangan Musa a.s bahawa beliau dan kaumnya (Bani Israel) akan melintasi Laut Merah itu, ketika mereka dikejar Firaun dan konco-konconya.

Kisah Abu Bakar r.a ketika menghadapi golongan yang tidak mahu bayar zakat. Ia merupakan suatu kisah mengejut dan sangat kritikal, yang tidak pernah dihadapi oleh umat Islam sebelum itu. Ia perlukan suatu ijtihad yang sangat tepat dalam membuat keputusan.

Memang dan sememangnya banyak lagi kisah-kisah yang boleh kita nukilkan di sini, yang berkaitan dengan 'perkara luar jangkaan'. Namun bukan saya mahu ceritakan apa keistimewaannya atau kehebatannya di penghujung. Saya hanya mahu bawa pembaca memahami konsep ujian Allah pada seseorang hamba-Nya, dalam sudut-sudut yang hanya diketahui oleh-Nya.

Dalam Gua Tsur, Allah telah menghantar labah-labah untuk buat sarang dan burung merpati untuk bersarang di situ. Lantas ia memperdayakan orang kafir sehingga menganggap tiada orang di situ.

Dalam perang Badar, Allah telah memenangkan tentera muslimin 313 itu dengan bantuan dan pertolongan-Nya dari bentuk malaikat yang beribu-ribu turun dari langit.

Dalam pembelahan laut oleh Musa a.s, Allah telah menyuruh Musa untuk mengetuk tongkatnya itu pada laut dan terbelah dua sehingga membolehkan mereka melintasi Laut Merah itu dan menenggelamkan Firaun.

Dalam kisah Abu Bakar tadi, Allah telah memberikan kemenangan kepada umat Islam, walaupun golongan yang tidak mahu bayar zakat itu tidak sedikit. 

Kesemuanya itu, menunjukkan Allah telah menolong mereka yang benar dalam menghadapi ujian-ujian tersebut. Perhatikan perilaku Rasulullah ketika di dalam gua, apakah yang dikatakan oleh baginda ?? 

"Adakah engkau mengira wahai Abu Bakar, kita ini berdua sedangkan Allah yang ketiga ??"

Dalam perang Badar, salah seorang sahabat telah berkata kepada Rasulullah ;

"Kami sekali-kali tidak akan menjadi seperti Bani Israel yang berkata kepada Musa a.s (ketika Musa a.s menyuruh mereka masuk ke Baitul Maqdis untuk membuka kota tersebut) ; Pergilah engkau bersama Tuhanmu dan berperanglah kamu berdua, sesungguhnya kami akan duduk di sini - di luar menunggu sehingga mereka yang di dalam itu keluar. Bahkan kami akan berkata "Pergilah engkau bersama Tuhanmu, sesungguhnya kami setia berperang bersamamu".

Selepas itu Allah telah memenangkan tentera Badar yang menjadi sejarah hingga ke hari ini.

Ketika Musa a.s tiba di laut dan para kaumnya telah berkata ketika Firaun telah hampir ; "Habislah kita akan ditangkap (sebab tiada jalan di depan)".

Musa a.s telah menjawap : "Bahkan tidak sekali-kali. Sesungguhnya bersamaku ada Tuhanku, Dia akan menunjukkan jalan".

Selepas itu baru Allah mewahyukan kepada Musa a.s untuk mengetuk tongkatnya ke laut, dan mereka akhirnya terselamat dan Firaun tenggelam bersama pengikutnya.

Ketika kisah Abu Bakar r.a pula, beliau telah berkata ketika Umar r.a berbincang dengannya. Umar berkata : Adakah engkau mahu memerangi mereka yang tidak mahu bayar zakat sedangkan musuh kita yang di luar itupun sudah ramai ??

Lantas Abu Bakar dengan tegas berkata : "Demi Allah, aku akan memerangi sesiapa yang memisahkan antara solat dan zakat". Dan juga dalam riwayat lain mengatakan : "Adakah agama itu akan berkurangan sedangkan aku masih hidup ???"

Kesemuanya itu berlaku dengan cantiknya, selepas peristiwa-peristiwa mengejut dan suspen. Ia boleh dikategorikan sebagai tempat-tempat yang kritikal bagi sesuatu cerita. Namun, mungkin di kalangan kita tidak mengetahui susunan Allah yang maha mengetahui, dalam menyusun sesuatu perkara.

--

Jika Allah menguji hamba-Nya dalam keadaan penuh persediaan dan penuh bekalan, maka ujian itu tidak begitu menguji kerana bekalan dan persediaan rapi telah dilakukan oleh seseorang hamba. Tetapi Allah menguji hamba-Nya dengan 'kejutan-kejutan', agar pada ketika itu, Dia mahu melihat sejauhmana ketergantungannya pada Allah benar-benar kuat, sejauhmana keimanannya benar-benar utuh, sejauhmana benarnya pengakuannya yang sebelum ini menanam tekad dan keazaman untuk menempuh jalan mujahadah yang sangat panjang ini.

Pada ketika kejutan itu berlaku, hilanglah segala asbab dan musabab, hilanglah segala daya dan kudrat, hilanglah segala perancangan dan persediaan. Yang tinggal hanyalah kebersamaan Allah yang mahu diuji, adakah kita mampu rasakan Dia bersama kita atau kita akan kecewa dengan kejutan-kejutan yang menimpa kita ? Adakah kita masih mampu optimis dan positif pada waktu yang sangat genting itu ? Adakah kita masih 'benar' waktu itu ?

Maka, saya suka sebutkan sekali lagi, bahawa sekiranya anda menerima kejutan-kejutan yang mungkin mematahkan semangat dan harapan anda, janganlah terlalu kecewa dan rasa suspen sangat, jangan sesekali berasa takut dengan apa yang berlaku, tapi takutlah pada diri anda yang mungkin tidak mampu menjadi sekental Musa, Rasulullah s.a.w, dan Abu Bakar r.a seperti peristiwa-peristiwa di atas.

Itulah bentuk ujian-ujian Allah yang sedikit kepada kita, untuk menguji kita. Tiadalah yang mampu menyelamatkan kita, meneguhkan kita, menetapkan kita, melainkan keimanan kita dan keyakinan kita pada janji Allah itu.

Bagi saya, Allah bukan mahu menguji luaran kita atau fizikal kita dari bentuk kebendaan dan persiapan jasadi, tapi Allah sebenarnya mahu menguji hati-hati kita, iman kita, jiwa kita, dan keazaman kita, kerana ia penentu segalanya. Dan kesemua itu tidak dapat diuji, melainkan pada perkara-perkara yang mengejut yang menghilangkan segala bentuk material yang kita persiapkan.

Bagi seorang remaja, ia mungkin berbentuk ejekan dan kutukan kawan-kawan ketika kita mahu berubah. Ia juga mungkin berbentuk perubahan rutin atau sebagainya yang kita rasa agak mengejut. Banyak lagi kejutan yang anda boleh senaraikan sendiri. 

"You may have not chosen the moments, but the moments have chosen you" - Spartacus

Tapi yakinlah, selepas kejutan-kejutan yang Allah bagi yang mungkin agak menggugat kita, pastinya ada kejutan yang lebih besar lagi daripada itu, iaitu kejutan kemenangan bagi orang yang benar dalam perjalanannya menuju Allah. Lihat balik kisah-kisah tadi, semuanya berakhir dengan kegemilangan yang tidak pernah disangka-sangka. 

Biasanya hero ini timbul bila keadaan-keadaan yang luar jangkaan berlaku kan ??

-- 

Post ini mungkin berkaitan dengan soalan seperti dalam shoutbox itu, dan saya mahu ia bersifat umum. Tapi saya hanya mahu cuba tanamkan sifat keyakinan dan keseriusan dahulu, kemudian baru mudah untuk pergi ke step yang seterusnya. Saya juga masih belajar dan akan terus belajar, dengan izin Allah.

Semoga Allah permudahkan kita semuanya dalam jalan menuju-Nya yang jauh, panjang, penat dan penuh liku dan duri. Sebarang komentar jika mahu dipanjangkan dan dibincangkan sangatlah digalakkan, untuk manfaat kesemuanya terutama penulis. 

Bukankah topik pembinaan diri adalah suatu topik asasi dalam hidup kita ?

Wallahua'lam.

Wassalam.

371 Comments:

Blogger mohdrusmanarief said...

beautiful.

"Pada ketika kejutan itu berlaku, hilanglah segala asbab dan musabab, hilanglah segala daya dan kudrat, hilanglah segala perancangan dan persediaan. Yang tinggal hanyalah kebersamaan Allah yang mahu diuji, adakah kita mampu rasakan Dia bersama kita atau kita akan kecewa dengan kejutan-kejutan yang menimpa kita ? Adakah kita masih mampu optimis dan positif pada waktu yang sangat genting itu ? Adakah kita masih 'benar' waktu itu ?"

Sometimes things that might seem obvious, there are times that when you hear them, as if it was the first time. and it feels refreshing.

Life is indeed full of surprises :)

12:47 pm  
Anonymous Anonymous said...

Безвыездно парни когда-то задавались вопросом — [url=http://www.pickuper.biz/]как познакомиться и соблазнить девушку[/url]? Кто-то хочет отношений, кому-то важен секс как неизысканный много женского внимания. Воеже мужчины это зело величественно, ведь блаженство у женщин это показатель успешности мужчины тоже. И приспособлять вожделение немудреный показатель, чаще исключительно, мужчина кто знает, [url=http://www.pickuper.biz/pravilnii_podho/] вроде соблазнить девушку[/url], также знает, как успеть успеха в карьере и других делах. Всецело свободный — он муж действия. Наша житьебытье динамична, выходит очень гордо дерзать поступать доминирующий ход, покуда остальные размышляют. Этому обучают [url=http://www.pickuper.biz/]соблазнение чтобы парней[/url]. Любые события в нашей жизни начинаются с первого шага.
[url=http://www.pickuper.biz/]Правила пикапа[/url]учит практиковать этот шаг к женщине. А кто же мешает тебе невзыскательный подсесть к понравившейся девушке в кафе? Бесхитростный читать «Привет» красотке, встреченной для улице? Бесхитростный предложить встретиться девушке, которая тебе давнешенько нравится? Размышления. Мы мужики любим думать, а иногда полагается брать и сделать. Отсутствует, только ждать, а вдруг у меня не получится, а невольно у нее снедать юноша, а нежданнонегаданно меня отошьют и всетаки это увидят? А невольно, а случайно… Это твои внутренние ограничения и рамки, которые ты собственноручно ради себя поставил.
[url=http://www.pickuper.biz/]Пикапер[/url] учит изображать инициативу с женщинами, а не качаться у моря погоды. Твое «После», «Не теперь», «В новобранец единовременно» усиленно развязно могут превратиться в «ОТРОДЯСЬ». Вспомни, ведь забивал же чтобы что-то раньше? А что было желание когда сделал? Знание действия, что тебе даст тренинг [url=http://www.pickuper.biz/pravilnii_podho/]как познакомиться с девушкой[/url], открыто переносится для другие сферы, именно следственно наши студенты становятся успешнее в работе, ценнее чтобы друзей и желаннее ради женщин. Ты знаешь [url=http://www.pickuper.biz/]как познакомиться и соблазнить девушку[/url]девушку, которая не обращает чтобы тебя никакого внимания? Alias может тебе нужен поручение [url=http://www.pickuper.biz/]как влюбить в себя девушку[/url], которая тебе издавна нравится? Приходи к нам, и не думай, который нормальным мужикам не нужны тренинги. Нормальные мужики, когда чего-то не знают, спросят у тех, сколько в этом профи. Это эффективная метафора поведения в современном мире, очень сложно везде успевать самому.
Вероятно, ты потратил миллион времени для спорт, учебу как отдельный бизнес, мы же с 2004 возраст тратим свое расстановка ради девушек и имеем непомерный просмотр в этой теме. Позволительно встарь бесконечности стараться себя пяткой в муж, доказывая, что «с девушками у меня целый отличный» и вокруг этом быть одному либо не с той о которой мечтаешь, а дозволено начинать и научиться. Уже впоследствии первые два дня любого нашего тренинга, ты узнаешь, правильный понравиться девушке через которой у тебя захватывает дух. А пройдя цена окончательно, ты будешь лже бомонд [url=http://www.pickuper.biz/pravilnii_podho/] словно соблазнить девушку[/url], сделав из вашего знакомства приключение. После, впоследствии пора, дабы альтернатива «А якобы вы познакомились?» тебе достанет какой рассказать, а размышляющие ответят — чтобы работе…
Главная авторитет мужчины — гений ценить магнит слабости. Нашей слабостью навеки были девушки, признав это, мы обрели силу. [url=http://www.pickuper.biz/tipi_poceluev/ ]Виды поцелуев[/url] дадут эту силу тебе. И дадут тебе мочь освоить [url=http://www.pickuper.biz/french_kiss/ ]французский поцелуй[/url]. Поди тебе «надо подумать» над этим, всегда не затягивай. Почитай сайт, тебе понравится.

5:55 am  
Anonymous Anonymous said...

[url=http://www.physical-education.ru/]самозащита[/url]— это различные системы единоборств и самозащиты преимущественно восточноазиатского происхождения; развивались главным образом якобы наследие ведения [url=http://www.physical-education.ru/]физическая и психологическая заготовление[/url]. В настоящее пора практикуются во многих странах мира в основном в виде спортивных упражнений, ставящих своей целью физическое и сознательное совершенствование[1].

Боевые искусства подразделяются воеже направления, церемониал, стили и школы. Существуют неожиданно довольно старые [url=http://www.physical-education.ru/]Боевые искусства[/url], безвинно и новоделы.

1:34 am  
Anonymous Anonymous said...

[url=http://acquistocialisfacile.com/#83521]comprare cialis[/url], cialis acquistare, http://acquistocialisfacile.com/#37217 cialis

8:04 pm  
Anonymous Anonymous said...

[url=http://cialisacquisto24.com/#owww.blogger.com]cialis[/url], acquisto cialis on line forum, http://cialisacquisto24.com/#awww.blogger.com acquisto cialis on line

9:11 pm  
Anonymous Anonymous said...

[url=http://acquistocialisfacile.com/#51828]cialis generico[/url], cialis, http://acquistocialisfacile.com/#54641 cialis

9:24 am  
Anonymous Anonymous said...

ижевск интернет знакомства
http://www.bartinsagliksen.com/user/Tarentae/

интернет знакомства в нальчике
http://aia-phoenixmetro.org/forum/member.php?u=147044

интернет знакомства в питере
http://www.hardwick-cambs.org.uk/member/148256/

интернет знакомства без регистрации тула
http://www.aquaplants.ru/user/Tarentae/

интернет знакомства в уфе
http://www.timgicungco.com/forum/member.php?action=profile&uid=21403

знакомства интернет досуг
http://www.tips.loe.farposst.ru/phpBB2/profile.php?mode=viewprofile&u=260834&sid=bb8683bccc9eb9309b1bc5b16998a6cf

знакомства для вирт интернета
http://graphomania.ru/user/Tarentae/

сайт знакомств для подростков интернет
http://www.novoross-pino.ru/forum/index.php?s=e101414be0a31d51c1ba86084c07c1d1&showuser=1373

интернет знакомства бесплатно барнаул
http://mill.com.ua/user/Tarentae/

интернет знакомства в калуге
http://www.antoinedufourmusic.com/forum/member.php?action=profile&uid=28456

интернет знакомства шахты

11:04 am  
Anonymous Anonymous said...

[url=http://cialisacquisto24.com/#ywww.blogger.com]cialis[/url], acquisto cialis, http://cialisacquisto24.com/#fwww.blogger.com cialis

11:39 am  
Anonymous Anonymous said...

[url=http://acquistocialisfacile.com/#73585]cialis[/url], cialis, http://acquistocialisfacile.com/#16473 cialis senza ricetta

12:30 pm  
Anonymous Anonymous said...

[url=http://acquistocialisfacile.com/#97741]cialis acquistare[/url], cialis, http://acquistocialisfacile.com/#95035 cialis acquisto

3:27 pm  
Anonymous Anonymous said...

[url=http://viagraacquistoitalia.com/#82048]viagra[/url], acquisto viagra, http://viagraacquistoitalia.com/#84137 acquisto viagra online sicuro

4:12 pm  
Anonymous Anonymous said...

[url=http://acquistocialisfacile.com/#84320]cialis costo[/url], generico cialis, http://acquistocialisfacile.com/#40473 cialis

9:38 pm  
Anonymous Anonymous said...

[url=http://acquistocialisfacile.com/#89769]cialis[/url], cialis, http://acquistocialisfacile.com/#45682 cialis comprare

7:05 am  
Anonymous Anonymous said...

[url=https://bit.ly/S1xDOb]car hire paphos[/url], paphos car hire, https://bit.ly/S1xDOb elephant car hire paphos

7:34 am  
Anonymous Anonymous said...

lifemeet интернет знакомства
http://taganrogtv.ru/forum/profile.php?id=12288

воронеж интернет знакомства без регистрации
http://s-and-e.ru/forum/profile.php?mode=viewprofile&u=642249

интернет знакомства балашов
http://www.knopm.uw.edu.pl/forum/index.php?action=profile;u=542949

интернет знакомства дмитров
http://www.movingimageeducation.org/forum/profile.php?id=73653

интернет знакомства от 14
http://forum.rojadirecta.es/member.php?1193358-WapSotsSet

сайт интернет знакомств
http://www.sherstukoff.com/forum/index.php?showuser=21276

интернет знакомства объявления
http://victor-junior.pl/forum/index.php?action=profile;u=149841

интернет знакомства сызрань
http://dimitrio.ru/user/WapSocSet/

интернет знакомства онлайн видео
http://best-shanson.ru/user/Renatwap/

интернет знакомства комсомольск на амуре
http://the-witcher.demi-gods.co.uk/smf/index.php?action=profile;u=108369

доска интернет знакомств

10:19 am  
Anonymous Anonymous said...

[url=http://osiak.net/#9241]viagra[/url], acquisto viagra, http://osiak.net/#85121 sildenafil

9:41 am  
Anonymous Anonymous said...

[url=http://osiak.net/#78328]acquisto viagra[/url], viagra, http://osiak.net/#20267 sildenafil

3:52 pm  
Anonymous Anonymous said...

Не могу немедленно поучаствовать в обсуждении - нет свободного времени. Но освобожусь - обязательно напишу сколько я думаю по этому вопросу. [url=http://voronezhbux.ru/1-vvedenie-v-testirovanie/]Mane Kuznetsov[/url]

5:25 am  
Anonymous Anonymous said...

[url=http://osiak.net/#24625]viagra[/url], viagra, http://osiak.net/#25621 sildenafil

10:22 pm  
Anonymous Anonymous said...

[url=http://almozara.org]sito[/url], sito web, http://almozara.org almozara.org

7:59 am  
Anonymous Anonymous said...

buy hydrocodone online buy hydrocodone mastercard - generic hydrocodone replacement

5:00 am  
Anonymous Anonymous said...

buy tramadol buy tramadol online no prescription needed - overdose amount for tramadol

2:18 pm  
Anonymous Anonymous said...

buy ativan online ativan and alcohol dangers - ativan euphoria

12:22 am  
Anonymous Anonymous said...

tramadol online tramadol overdose for dogs - tramadol no prescription overnight cod

6:33 am  
Anonymous Anonymous said...

ativan pills lorazepam dorom 20cpr 1mg - what are ativan withdrawal symptoms

3:14 pm  
Anonymous Anonymous said...

buy klonopin klonopin withdrawal paranoia - 1mg of klonopin and alcohol

1:01 am  
Anonymous Anonymous said...

buy tramadol cod next day delivery tramadol no rx - can you buy tramadol online no prescription

10:26 am  
Anonymous Anonymous said...

generic tramadol online buy cheap tramadol online - tramadol buy florida

11:46 am  
Anonymous Anonymous said...

[url=http://bewunderful.org]compra[/url], sito web, http://bewunderful.org clicca qui

5:09 pm  
Anonymous Anonymous said...

klonopin 2mg klonopin wafers vs pills - 2mg klonopin day

10:01 pm  
Anonymous Anonymous said...

buy tramadol online with mastercard tramadol dosage high - tramadol withdrawal high blood pressure

12:44 am  
Anonymous Anonymous said...

buy tramadol buy tramadol united states - tramadol 50 mg-myl

9:43 am  
Anonymous Anonymous said...

klonopin clonazepam can you overdose klonopin die - klonopin clonazepam

12:26 pm  
Anonymous Anonymous said...

zolpidem online ambien cr common dosage - online ambien music

12:28 pm  
Anonymous Anonymous said...

buy ativan online ativan sleep - lorazepam online-apotheke

5:00 pm  
Anonymous Anonymous said...

tramadol online buy tramadol online in florida - can tramadol withdrawal kill you

8:46 pm  
Anonymous Anonymous said...

buy tramadol without rx tramadol dosage effects - tramadol 50 mg contraindications

11:47 pm  
Anonymous Anonymous said...

buy klonopin online what's klonopin high feel like - long term klonopin for anxiety

1:24 am  
Anonymous Anonymous said...

tramadol online buy tramadol online no prescription - tramadol hcl 50 mg compared to oxycodone

2:42 am  
Anonymous Anonymous said...

buy tramadol online order tramadol online overnight - tramadol hcl opioid

5:06 am  
Anonymous Anonymous said...

buy tramadol tramadol for dogs dosage by weight - tramadol online uk

7:26 am  
Anonymous Anonymous said...

generic tramadol online tramadol 50 mg drug interactions - tramadol hcl 50 mg dogs side effects

1:47 pm  
Anonymous Anonymous said...

tramadol online buy tramadol 200mg online - online us pharmacy no prescription tramadol

2:42 pm  
Anonymous Anonymous said...

ambien for sale online the pill ambien - buy ambien online australia

6:48 pm  
Anonymous Anonymous said...

tramadol 50 mg overdose with tramadol - where to buy tramadol cheap

8:28 pm  
Anonymous Anonymous said...

buy tramadol online cheap buy tramadol 100 - tramadol 100mg side effects

8:32 pm  
Anonymous Anonymous said...

buy klonopin online buy klonopin online cheap - 2mg klonopin alcohol

11:09 pm  
Anonymous Anonymous said...

soma online soma 350 mg for sale - cheap soma apartments san francisco

12:34 am  
Anonymous Anonymous said...

tramadol online tramadol online illegal - tramadol online 180

12:51 am  
Anonymous Anonymous said...

cheapest ambien ambien cr generic cost - ambien cr side affects

1:56 am  
Anonymous Anonymous said...

soma generic buy soma store - buy cheap soma online no prescription

7:05 am  
Anonymous Anonymous said...

buy tramadol online no prescription cheap legal buy tramadol online us - buy tramadol pay cod

10:19 am  
Anonymous Anonymous said...

buy klonopin online klonopin withdrawal recovery - many mgs klonopin get you high

1:09 pm  
Anonymous Anonymous said...

ambien pills ambien side effects seizures - ambien cr price canada

2:57 pm  
Anonymous Anonymous said...

buy tramadol online no prescription cheap tramadol street price - tramadol dosage paracetamol

4:07 pm  
Anonymous Anonymous said...

generic ambien ambien dosage 6.25 - ambien drug recall

5:37 pm  
Anonymous Anonymous said...

tramadol 50mg tramadol dosage adults - tramadol hcl prescribed

11:35 pm  
Anonymous Anonymous said...

zolpidem online ambien withdrawal symptoms - ambien side effects itching

12:16 am  
Anonymous Anonymous said...

buy ativan ativan dosage oral - lorazepam tablets online

12:19 am  
Anonymous Anonymous said...

tramadol online can you buy tramadol over the counter - tramadol ultram over counter

2:29 am  
Anonymous Anonymous said...

buy klonopin klonopin side effects yahoo answers - where can i buy clonazepam online in u.k

4:09 am  
Anonymous Anonymous said...

ambien without prescriptions zolpidem side effects memory loss - get ambien online

11:45 am  
Anonymous Anonymous said...

discount ambien ambien cr shelf life - best online ambien pharmacy

1:06 pm  
Anonymous Anonymous said...

soma medication soma nightclub san diego - buy soma ga

3:55 am  
Anonymous Anonymous said...

order viagra online overnight generic viagra cheap online no prescription - viagra online no rx

4:09 am  
Anonymous Anonymous said...

buy viagra online can you buy viagra boots - viagra vs levitra

5:19 am  
Anonymous Anonymous said...

generic ambien generic ambien online - average street price ambien

7:10 am  
Anonymous Anonymous said...

buy tramadol online tramadol dosage dosage per day - safe take 2 50mg tramadol

4:19 pm  
Anonymous Anonymous said...

ambien online purchase order ambien cr - ambien cr 12.5 mg recreational

7:11 pm  
Anonymous Anonymous said...

tramadol no rx трамадол таблетки - tramadol dosage dogs cancer

8:54 pm  
Anonymous Anonymous said...

generic ambien medication similar to ambien - buy ambien cr online

1:04 am  
Anonymous Anonymous said...

how to order viagra online buy viagra toronto - viagra online without prescription+25 mg

1:06 am  
Anonymous Anonymous said...

generic ambien price of ambien 10 mg - ambien kerry kennedy

7:12 am  
Anonymous Anonymous said...

buy ambien online overnight zolpidem tartrate versus ambien - ambien cr generic

1:27 pm  
Anonymous Anonymous said...

order soma online buy soma without script - buy soma without rx

10:51 pm  
Anonymous Anonymous said...

ambien without prescriptions ambien side effects joint pain - ambien discount programs

1:07 am  
Anonymous Anonymous said...

buy cheap generic viagra online dosage of viagra 100mg - viagra over 65

3:13 am  
Anonymous Anonymous said...

buy tramadol tablets buy tramadol usa - tramadol 50mg (generic ultram)

5:38 am  
Anonymous Anonymous said...

buy viagra buy viagra online no rx - purchase viagra toronto

10:03 am  
Anonymous Anonymous said...

how to order viagra online safely viagra online lowest price - how to buy viagra online in australia

12:58 pm  
Anonymous Anonymous said...

buy soma online soma without prescriptions cod - soma drug 350 mg

7:03 pm  
Anonymous Anonymous said...

buy tramadol without rx buy tramadol online us pharmacy - tramadol online illegal

7:34 pm  
Anonymous Anonymous said...

ordering ambien online ambien cr better - ambien side effects while pregnant

9:11 pm  
Anonymous Anonymous said...

buy klonopin online generic klonopin pill - klonopin high cholesterol

10:07 pm  
Anonymous Anonymous said...

buy viagra viagra 2 chainz lyrics - viagra dosage limits

12:15 am  
Anonymous Anonymous said...

order viagra with mastercard how to buy viagra online in canada - cheap viagra online fast shipping

12:28 am  
Anonymous Anonymous said...

ambien medication will ambien show up random drug test - ambien stage 3 sleep

1:02 am  
Anonymous Anonymous said...

online soma buy soma ga - buy soma online cod fedex

2:10 am  
Anonymous Anonymous said...

order viagra female viagra online canada - buy generic viagra online canada

2:21 am  
Anonymous Anonymous said...

cialis online cialis in canada - cialis or viagra

5:03 am  
Anonymous Anonymous said...

soma pain soma maternity bras - soma intimates online application

9:01 am  
Anonymous Anonymous said...

where to buy cialis online no prescription generic cialis does it work - price of cialis 20mg

12:05 pm  
Anonymous Anonymous said...

order viagra prescription buy viagra online debit card - buy viagra online canada no prescription

2:35 pm  
Anonymous Anonymous said...

mail order viagra online does viagra work instantly - viagra online no prescriptions

9:11 pm  
Anonymous Anonymous said...

buy viagra online legal purchase viagra - viagra 5 mg

9:39 pm  
Anonymous Anonymous said...

buy tramadol online cod discount tramadol no prescription - tramadol withdrawal can't sleep

6:50 am  
Anonymous Anonymous said...

buy viagra no prescription viagra levitra dosage - viagra buy over counter

10:24 am  
Anonymous Anonymous said...

buy viagra online viagra 100mg price - generic viagra quick shipping

6:33 pm  
Anonymous Anonymous said...

order carisoprodol online soma chef services costa rica - soma bras usa

6:54 pm  
Anonymous Anonymous said...

cheap tramadol good place buy tramadol online - tramadol hcl 50 mg strength

7:33 pm  
Anonymous Anonymous said...

buy viagra super active best way buy viagra online - can u buy viagra at walmart

11:16 pm  
Anonymous Anonymous said...

buy viagra online viagra dosage guide - buy viagra online ireland

8:28 am  
Anonymous Anonymous said...

viagra online buy viagra women australia - generic viagra india safe

10:09 am  
Anonymous Anonymous said...

buy tramadol online tramadol addiction recovery - tramadol xl

3:40 pm  
Anonymous Anonymous said...

buy viagra locally generic viagra uk - viagra online store india

7:29 pm  
Anonymous Anonymous said...

buy propecia online can get generic propecia - propecia side effects percentage

2:15 am  
Anonymous Anonymous said...

tramadol online tramadol 50 mg overdose - tramadol online free shipping

5:29 am  
Anonymous Anonymous said...

buy propecia online propecia generic 1mg - propecia vs minoxidil

8:41 am  
Anonymous Anonymous said...

buy viagra online order generic viagra no prescription - does viagra work all the time

3:20 pm  
Anonymous Anonymous said...

tramadol online usa online pharmacy tramadol - tramadol ingredients medication

6:14 pm  
Anonymous Anonymous said...

cialis online buy cialis with prescription - cialis daily wholesale

9:09 pm  
Anonymous Anonymous said...

finasteride without prescription buy propecia mastercard - propecia generic vs. name brand

9:20 pm  
Anonymous Anonymous said...

buy tramadol 180 buy tramadol online illegal - generic tramadol dogs

10:25 pm  
Anonymous Anonymous said...

buy tramadol online tramadol 50 mg itching - tramadol 50mg side effects dogs

4:44 am  
Anonymous Anonymous said...

buy retin-a online retin a cream how long to use - retin a cream dark circles

5:40 am  
Anonymous Anonymous said...

tramadol cheap tramadol overdose toxicology - tramadol 50 mg for anxiety

8:10 am  
Anonymous Anonymous said...

cialis 20mg can you buy cialis over the counter in spain - cialis generic best price

10:04 am  
Anonymous Anonymous said...

buy cheap viagra where to buy generic viagra online forum - viagra for women mayo clinic

2:02 pm  
Anonymous Anonymous said...

buy tramadol online tramadol hcl ld50 - tramadol addiction in gaza

2:20 pm  
Anonymous Anonymous said...

buy propecia propecia cost per month - propecia body hair

4:21 pm  
Anonymous Anonymous said...

buy tramadol 100mg tramadol legal to order online - ordertramadolonline

8:37 pm  
Anonymous Anonymous said...

sildenafil online standard dosage viagra - buy viagra online scams

9:56 pm  
Anonymous Anonymous said...

buy tramadol online addiction potential of tramadol - maximum dosage tramadol 24 hours

2:13 am  
Anonymous Anonymous said...

propecia cost non generic propecia - propecia consumer reviews

8:30 am  
Anonymous Anonymous said...

buy retin a online coupon for retin a micro gel - safe buy retin a online

3:53 pm  
Anonymous Anonymous said...

buy tramadol online buy tramadol no prescription 100 mg - tramadol hcl 50mg 319

11:08 pm  
Anonymous Anonymous said...

tramadol online tramadol 50mg for pets - tramadol clorhidrato 100mg ml gotas

2:17 am  
Anonymous Anonymous said...

buy retin-a retin-a acne improvement - buy retin a .1 cream

2:48 am  
Anonymous Anonymous said...

sildenafil without prescription cheap viagra for sale online - viagra for women in chennai

5:17 am  
Anonymous Anonymous said...

buy strattera strattera side effects hair loss - generic form of strattera

5:20 am  
Anonymous Anonymous said...

buy retin-a online retin a micro information - retin a cream before and after pictures

7:52 am  
Anonymous Anonymous said...

order tramadol online without prescription tramadol withdrawal medicine - tramadol 50mg hcl high

9:53 am  
Anonymous Anonymous said...

buy strattera strattera 40 mg effects - strattera vs concerta

10:24 am  
Anonymous Anonymous said...

tramadol 50mg tramadol 50mg seizures - tramadol 100mg long

10:44 am  
Anonymous Anonymous said...

buy tramadol online without a prescription tramadol 50 mg vs oxycodone 30 mg - ultram tramadol withdrawal

7:54 pm  
Anonymous Anonymous said...

tramadol online buy tramadol dogs online - tramadol jittery

3:51 am  
Anonymous Anonymous said...

tramadol online no prescription tramadol for dogs and people the same - tramadol overdose fatal dose

4:06 am  
Anonymous Anonymous said...

buy tramadol online reviews tramadol overdose wiki - tramadol withdrawal flu like symptoms

6:58 am  
Anonymous Anonymous said...

buy retin a no prescription retin a cream boots - retin a youth

12:44 pm  
Anonymous Anonymous said...

buy retin-a retin-a prescription - retin a micro expired

5:59 pm  
Anonymous Anonymous said...

tramadol online tramadol hcl 50 mg tab dosage - buy tramadol in usa no prescription

7:57 pm  
Anonymous Anonymous said...

tramadol 50 mg tramadol hcl opiate - trusted online pharmacy tramadol

11:25 pm  
Anonymous Anonymous said...

buy tramadol online without a prescription cheap tramadol for dogs - 100mg tramadol equivalent morphine

1:59 am  
Anonymous Anonymous said...

buy tramadol kind high tramadol - tramadol high doses

2:17 am  
Anonymous Anonymous said...

propecia no prescription order generic propecia online - generic proscar vs propecia

5:28 am  
Anonymous Anonymous said...

buy retin-a online buy retin a online .1 - retin a micro samples

7:01 am  
Anonymous Anonymous said...

generic strattera medication comparable strattera - strattera drug class

2:22 pm  
Anonymous Anonymous said...

buy tramadol no prescription overnight tramadol dosage for people - buy tramadol in usa

3:00 pm  
Anonymous Anonymous said...

buy propecia propecia timeline for results - propecia side effects anxiety

9:31 pm  
Anonymous Anonymous said...

buy retin-a buy retin a for wrinkles - buy retin a .05 cream

9:54 pm  
Anonymous Anonymous said...

tramadol online no prescription buy tramadol without prescriptions - is buying tramadol online illegal

11:52 pm  
Anonymous Anonymous said...

retin a gel retin a cream cost - retin-a help wrinkles

3:01 am  
Anonymous Anonymous said...

buy strattera strattera vs. adderall - coupon for strattera

5:18 am  
Anonymous Anonymous said...

buy tramadol buy tramadol without a script - tramadol hcl dogs

10:27 am  
Anonymous Anonymous said...

tramadol 50 mg tramadol withdrawal+muscle aches - generic brand for tramadol

1:44 pm  
Anonymous Anonymous said...

buy retin-a buy retin a micro gel .1 - retin a buy

7:50 pm  
Anonymous Anonymous said...

strattera without prescription strattera side effects for children - proper strattera dosing

10:26 pm  
Anonymous Anonymous said...

buy tramadol cod overnight tramadol is the generic of what - tramadol street price

10:54 pm  
Anonymous Anonymous said...

tramadol generic buy tramadol no prescription - tramadol hcl good pain

4:14 am  
Anonymous Anonymous said...

tramadol 50 mg tramadol 50 mg drug test - can you buy tramadol online in the usa

9:22 pm  
Anonymous Anonymous said...

viagra online without prescription purchase viagra united states - viagra for women herbal

12:54 am  
Anonymous Anonymous said...

cheap viagra viagra online us paypal - viagra dose for men

2:24 am  
Anonymous Anonymous said...

generic cialis generic cialis usa - cialis price walgreens

3:06 am  
Anonymous Anonymous said...

viagra online without prescription buy viagra queensland - viagra online lloyds pharmacy

6:02 am  
Anonymous Anonymous said...

cheap viagra viagra vs cialis - generic viagra online free prescription

7:31 am  
Anonymous Anonymous said...

cialis online no prescription buy cialis online - cialis price euro

11:57 am  
Anonymous Anonymous said...

generic viagra how to buy viagra online in us - generic viagra forum

1:39 pm  
Anonymous Anonymous said...

tramadol online 5 50 mg tramadol - tramadol tv 58

2:29 pm  
Anonymous Anonymous said...

generic viagra buy viagra 100mg online - viagra for women hindi

3:31 pm  
Anonymous Anonymous said...

buy tramadol order tramadol online 100mg - tramadol online international

3:49 pm  
Anonymous Anonymous said...

buy tramadol tramadol online with no prescription - tramadol 50 mg and ambien

8:26 pm  
Anonymous Anonymous said...

viagra online without prescription korean generic viagra - is it dangerous to buy viagra online

9:52 pm  
Anonymous Anonymous said...

cheap viagra viagra for sale online us - how does generic viagra compare

10:36 pm  
Anonymous Anonymous said...

generic cialis cialis online review online pharmacy - order cialis online reviews

12:50 am  
Anonymous Anonymous said...

buy cialis where to buy cialis no prescription - cialis coupon 30-day

4:55 am  
Anonymous Anonymous said...

viagra price buy viagra las vegas - viagra online scams

8:44 am  
Anonymous Anonymous said...

buy tramadol tramadol online no prescription overnight - buy tramadol overnight shipping

12:35 pm  
Anonymous Anonymous said...

viagra online without prescription buy viagra online in south africa - buy viagra online from usa

1:52 pm  
Anonymous Anonymous said...

order viagra online cheap viagra no prescription needed - viagra long term side effects

6:20 pm  
Anonymous Anonymous said...

generic cialis tadalafil reviews viagra vs cialis vs levitra - cialis daily 2.5

7:43 pm  
Anonymous Anonymous said...

sildenafil citrate generic viagra amazon - viagra for women youtube

12:21 am  
Anonymous Anonymous said...

buy cialis no prescription generic cialis date - purchase cialis online canada

12:53 am  
Anonymous Anonymous said...

viagra online without prescription viagra online rx - anatomy spam viagra purchase

3:04 am  
Anonymous Anonymous said...

viagra online can buy viagra online us - buy generic viagra 50mg online

5:35 am  
Anonymous Anonymous said...

viagra online without prescription buy viagra online forum - buy viagra online in us

5:54 am  
Anonymous Anonymous said...

generic cialis cialis 10mg online - cialis online review online pharmacy

1:50 pm  
Anonymous Anonymous said...

generic viagra viagra what dosage should i take - buy viagra online in usa

7:33 pm  
Anonymous Anonymous said...

cheap viagra buy online viagra viagra - viagra online

7:51 pm  
Anonymous Anonymous said...

cheap viagra viagra online in usa - viagra online pharmacy

1:36 am  
Anonymous Anonymous said...

buy generic cialis cheap cialis - cialis online no prescription canada

4:39 am  
Anonymous Anonymous said...

generic cialis cialis 20 mg effects - how to buy cialis online in australia

9:32 am  
Anonymous Anonymous said...

viagra online without prescription generic viagra online pharmacy - buy viagra dhaka

10:23 am  
Anonymous Anonymous said...

viagra online without prescription buy viagra without prescriptions - viagra online nhs

6:56 pm  
Anonymous Anonymous said...

generic cialis buy cialis no prescription india - reviews for generic cialis

7:37 pm  
Anonymous Anonymous said...

viagra online pharmacy can you purchase viagra - viagra+buy+pharmacy

9:18 pm  
Anonymous Anonymous said...

cialis online no prescription cialis overdose - cialis newspaper coupon

1:01 am  
Anonymous Anonymous said...

buy cialis cheap cialis viagra levitra - cialis online legale

5:21 am  
Anonymous Anonymous said...

buy soma online soma drug muscle relaxant - soma online usa

12:59 pm  
Anonymous Anonymous said...

buy cialis super active cialis daily reviews - buy cialis online south africa

3:48 pm  
Anonymous Anonymous said...

viagra online generic viagra cipla - cheap brand viagra online

1:19 am  

Post a Comment

<< Home