Alpha To Omega: Ramadhan .. wa Istimrarul Amal.

Saturday, October 20, 2007

Ramadhan .. wa Istimrarul Amal.

Salam kepada semua, (esp. keluargaku di Malaysia dan yang berkaitan denganku dan yang mempunyai rasa cinta kepadaku baik dari kalangan guru2, kawan2, sahabat2, atau saudara semuslim)

Eid Mubarak, Kulla 'Am wa Antum Bikheir, wa Kullu Sanah wa Antum Toyyibun.

Dah lame jugak tak update ni, sampai ada orang komplen dah lame sangat tak update2 (ceh, trase dinanti-nanti plak). pdhal org tu tk niat nk tggu new post pon..huhu.

Seperti yang telah dikata, blogku ini bukanlah tempat persinggahan untuk mengenali diriku dengan diari2 harian yang ku blog kan di ruangan ini.. Apa yang ku tulis ini hanyalah apa yang bermain2 di fikiran ku.. Anugerah Allah kepada semua manusia yang mempunyai akal yang mampu memilih dan menilai keutamaan dan sampingan..

So back to the point,.. update.

Ramadhan ; Ilal Liqa'


In the mean of the night,
A man stood still in my sight,
Gazing straight to the moonlight,
With his hands holding the 'Tasbih' tight.

His body shivered in cold,
On the 'sajadah' smartly unfold,
The eyes were filled by tears and shone like gold,
Looks like a servant waiting to be sold.

The scene keep asking me the reason,
I wonder why the man looks hopeless like in prison,
Later my watch beeping .. telling me the date of 30 Ramadhan,
My heart noticed .. the end of the Ultimate Present..

O Allah,

How sinful am I,

The time I wasted,

The chance I left behind,

The Holy Quran I neglected,

Would I be one of Your man you save from the Hell ?

. . . .

Ramadhan ..

Hadiyyatun minar Rahman,

Shahrul Ghufran,

Shahrunli Su'alil Imtinan,

Shahrul 'Itqi minan Niiran,

Madhal waqtu Qadhaituhu Ghafilan,

wa Qalbi zaaqa bil Khusraan,

'Ainaiya biddumu'i Mumtaliaan,

Ma 'indi qaulun haqqun fi liqa'ina Lahdzatan,

Wa ana fiftiraqika al-Aan,

Wida'an ya Ramadhan ..

Eid Mubarak ..

Allahumma taqabbal a'maalana fi Ramadhanik,

Allahumma sahhil lana fi istimraril a'mali kama kunna fi Ramadhan,

Allahumma ballighna ramadhan fis sanawat al-qadimah..

Assalamualaikum..

Later I blog more..

No idea yang diperlukan.

Allah is with me,

Allah sees me,

Allah will show my deed.






4 Comments:

Blogger AaLaa' said...

cis berani perli. diari2 harian? cis cos.
anywayss since ko nak komen (walaupun komen2 ku sblm ni tidak berbalas), hm tu poem yg agak beautiful, dan mengandungi unsur2 nasihat yg sejati. hehe pastu yg bahse arab tu tame wat poem sndri ke tu ayat quran? haha sbb ayat quran kan mmg dah mcm poem ujung2 nye rhyming aje sume. :) ha rajin2 apdet agi

6:05 am  
Anonymous naaiemah said...

mel. besnye sajak tu. reke sndiri ke tiru? baik ngaku! haha
cis berani tak penah komen page ku. takpe.

smoge sumenye baik2 belake. mama cite tame da nak gi kuliah?
again, smoge sumenye baik2 belake.
:D

4:59 pm  
Anonymous naaiemah said...

mel. besnye sajak tu. reke sndiri ke tiru? baik ngaku! haha
cis berani tak penah komen page ku. takpe.

smoge sumenye baik2 belake. mama cite tame da nak gi kuliah?
again, smoge sumenye baik2 belake.
:D

5:16 pm  
Blogger SchmL-KanZeN said...

salam..
eh..bes ek? alhamdulillah..
walaupon BI aku tk seberapa.. tp jgn la ckp tiru plak..hehe..

aa..nama tak naik lagi.. tapi pegi je dulu.. at least dpt something..

mintak2 doa la dari kuarge agar dipermudahkan urusan kat mesir ni..
kalo nk tgk gamba mesir..pi tgk kat friendster..ada la letak beberapa gambar..pi le tgk..

Okeh. kemsalam family yerk..

5:08 am  

Post a Comment

<< Home